4 Jenis Sakit Lutut Yang Biasa Dihidapi

Jenis sakit lutut adalah berbeza pada setiap orang. Punca jenis sakit lutut adalah bergantung pada cara hidup, genetik dan lain-lain. Jenis sakit lutut yang selalu dihidapi di Malaysia adalah masalah osteoarthritis yang selalunya berlaku pada mereka yang berusia. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang jenis-jenis sakit lutut yang biasa dihidapi ini, baca perkongsiannya di sini.

Kebanyakan orang terutamanya mereka yang mempunyai berat badan berlebihan atau menjalani gaya hidup yang tidak aktif mempunyai risiko untuk mengalami sakit lutut. Langkah pertama dalam merawat sakit lutut adalah dengan mengetahui punca asal sakit berkenaan. Untuk ini, perlulah kita mendapatkan pemeriksaan lanjut dari pakar perubatan yang berkelayakan dalam usaha untuk mencegah sakit lutut daripada menjadi lebih teruk.

Sendi lutut merupakan salah satu anggota badan yang sangat penting sebagai penahan berat badan. Selain daripada faktor kemerosotan sendi akibat daripada rutin harian biasa dan faktor graviti, kerosakan sendi juga boleh menjadi lebih teruk jika perlu menanggung berat badan yang berlebihan.

 

 


Bahagian Anggota Lutut

Lutut merupakan sendi jenis engsel. Tidak seperti pinggul atau bahu, yang mana sendi pinggul atau bahu daripada jenis bebola dan soket. Ini bermaksud ia mempunyai arah pergerakan yang terhad, tetapi tidak bermaksud ia tidak kompleks.

Sendi lutut adalah terdiri daripada pertemuan tiga tulang iaitu tibia (tulang kaki bawah), femur (tulang paha) dan patela (tempurung lutut). Pada hujung kedua-dua tibia dan femur dibalut oleh tulang rawan artikular untuk membolehkannya bergerak bersama-sama dengan lancar. Bahagian bawah patela juga dilapisi tulang rawan, dan terdapat dua lagi rawan yang disebut sebagai menisci (meniskus tunggal) yang terletak di antara femur dan tibia dan bertindak sebagai penyerap hentakan.

Empat ligamen utama menjaga tulang lutut di tempatnya. Mereka adalah:

Anterior cruciate ligament (ACL)
Posterior cruciate ligament (PCL)
Lateral collateral ligament (LCL)
Medial collateral ligament (MCL)

Dan yang terakhir, tendon quadriceps melekatkan otot quadriceps ke tempurung lutut. Tendon patellar pula melekatkan tempurung lutut ke tibia.
Nota : Tendon patellar sebenarnya merupakan ligamen kerana menghubungkan dua tulang, bukannya melekatkan otot ke tulang seperti tendon sebenar


Punca Sakit Lutut Yang Biasa Berlaku

Kesakitan pada sendi lutut boleh berpunca daripada kerosakan pada mana-mana bahagian tulang, rawan atau tisu pada lutut. Apabila berlaku kerosakan pada bahagian-bahagian lutut ini, ia boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, ketidakstabilan lutut, pergerakan yang terhad dan ketidakupayaan untuk menampung berat badan.

Jenis sakit lutut juga dipengaruhi oleh faktor-faktor yang berbeza. Sebab itulah adalah penting untuk mengetahui punca sakit lutut yang sebenar supaya kita boleh mendapatkan cara rawatan yang paling tepat. Jom ketahui jenis-jenis sakit lutut yang paling biasa dihidapi dan cara rawatannya.

 

Osteoartritis Lutut

Osteoartritis adalah kerosakan pada rawan artikular. Osteoarthritis merupakan sejenis artritis yang paling biasa dihidapi dan biasanya menyerang pada anggota lutut. Kes osteoartritis lutut meningkat dua kali ganda sejak pertengahan abad ke-20.

Lama kelamaan, tulang rawan yang membalut hujung tulang pecah akibat daripada osteoartritis. Ini akan menyebabkan tulang rawan artikular terhaus semuanya, meninggalkan tulang untuk bergesel antara satu sama lain tanpa pelapik lagi.

Rawatan: Walaupun dipercayai tiada penawar untuk osteoartritis lutut, tetapi keadaannya dapat diperlahankan dan diatasi. Rawatan merangkumi:

Terapi fizikal
Perubahan cara hidup
Penurunan berat badan
Ubat penahan sakit
Suntikan seperti corticosteroids, stem cells, viscosupplementation dan amniotic tissue

Penggantian lutut tiruan adalah merupakan satu-satunya pilihan rawatan untuk masalah osteoartritis yang lebih teruk. Selain itu, pembedahan untuk membuang tisu yang rosak boleh menjadi pilihan untuk kes-kes yang sederhana.

 

Kerosakan Meniskus

Menisci adalah pad rawan berbentuk sabit yang bertindak sebagai penyerap hentakan lutut dan penstabil sekunder. Tisu-tisu ini boleh menjadi rosak dan terkoyak kerana faktor usia, berat badan atau kecederaan. Kerosakan ini boleh menyakitkan dan menyebabkan rasa ketidakstabilan pada lutut. Kekurangan bekalan darah ke kebanyakan meniskus menjadikan kerosakan ini sukar atau mustahil untuk sembuh dengan sendiri.

Rawatan: Terapi fizikal dapat meningkatkan fungsi lutut dan mengurangkan kesakitan. Untuk kesakitan yang sangat menyakitkan atau melemahkan, pembedahan dan pembaikpulihan meniskal mungkin perlu dilakukan.

 

Kerosakan ACL

ACL adalah ligamen yang paling kerap berlaku kerosakan pada lutut. Ia berfungsi untuk menyekat tibia terkeluar daripada tempurung lutut. Ia juga berfungsi untuk memastikan lutut sentiasa bersama semasa lutut bergerak. Ia merupakan salah satu penstabil utama pada anggota lutut.

Rawatan: Matlamat rawatan untuk kecederaan ACL ringan (kecederaan pada ligamen disebut kekejangan) adalah untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. Rawatan merangkumi:

Rehat
Rawatan dengan ais
Pengurangan pergerakan
Perubahan aktiviti
Penggunaan ubat tahan sakit

Untuk rawatan kerosakan yang lebih baik memerlukan pembinaan semula ACL. Pembinaan semula ACL melibatkan proses meletakkan tisu yang serupa yang diambil dari tendon dari mayat (disebut allograft) atau dari badan pesakit itu sendiri (autograft). Ia digunakan sebagai penggalak untuk mewujudkan persekitaran di mana tisu penghubung baru tumbuh.

 

Sindrom Sakit Patellofemoral dan Chondromalacia

Sindrom sakit patellofemoral, juga dikenali sebagai lutut pelari atau lutut pelompat, adalah keadaan yang menyebabkan kesakitan di bahagian depan atau di sekitar lutut. Chondromalacia, yang selalunya disebut sebagai lutut pelari, adalah keadaan serupa yang boleh menyebabkan sindrom sakit patellofemoral. Chondromalacia berlaku apabila tulang rawan di bahagian bawah patela terhaus, kemungkinan disebabkan oleh ketidaksejajaran sendi lutut.

Rawatan: Kedua-dua keadaan ini biasanya dirawat tanpa pembedahan. Rawatan pembedahan adalah melibatkan pembuangan tendon. Ini kerana tendon patellar yang ketat boleh menarik tempurung lutut dan menyebabkan kedudukannya terlari dari kedudukan yang sepatutnya. Selain itu, pembedahan juga boleh melibatkan pembuangan tulang rawan yang rosak dari patela.


Cara Pencegahan Sakit Lutut

Walaupun sakit lutut adalah perkara biasa, terutamanya ketika kita semakin tua, ia tidak dapat dielakkan. Berikut adalah beberapa tip untuk mengelakkan sakit lutut daripada mempengaruhi kualiti kehidupan kita.

Mengekalkan berat badan yang sihat. Berat badan berlebihan dan kegemukan adalah faktor risiko utama untuk kebanyakan jenis sakit lutut. Lutut perlu bekerja lebih kuat untuk menanggung lebihan berat yang dibawa. Pastikan indeks jisim badan (BMI) kita adalah di antara 18.5kg/m2 dan 24.5kg/m2 untuk berat badan yang sihat.

Bergerak lebih banyak, tetapi bergerak dengan betul. Maksudnya, semakin banyak kita bergerak, semakin baik untuk lutut kita. Ada sebab mengapa terapi fizikal selalu menjadi pilihan rawatan untuk sakit lutut. Jadikan ruting untuk melakukan senaman sederhana sekurang-kurangnya 30 minit, lima kali seminggu.

Untuk sakit lutut, lakukan aktiviti senaman yang berimpak rendah seperti berenang atau berbasikal, dan bukannya aktiviti berimpak tinggi seperti berlari dan beberapa bentuk senamrobik. Aktiviti berimpak rendah akan kurang memberi tekanan pada lutut, malah memberikan lebih manfaat pada anda.


Kesimpulan

Daripada 4 jenis sakit lutut yang telah dikongsikan ini, ada yang ringan dan ada yang parah.

Untuk masalah sakit sendi dan lutut yang ringan, anda boleh juga mengambil suplemen untuk memelihara kesihatan sendi dan merawat sendi dari peringkat awal.

Jika anda mencari suplemen untuk membantu merawati sakit lutut dan masalah sendi anda, kami sangat mengesyorkan ISILA.

Produk nutrisi tambahan ini adalah berasaskan kolagen type-2 yang terbukti berkesan untuk merawat masalah-masalah berkaitan sakit sendi, dan pada masa yang sama ia juga dapat membantu memperbaiki tulang rawan dan menambahkan pelincir pada sendi. Nak tahu lebih lanjut tentang produk ini?

 

Manakala untuk masalah sakit lutut yang lebih parah, adalah disarankan untuk anda melakukan pemeriksaan kesihatan dengan segera.

Sakit lutut boleh menjadi petunjuk kepada masalah kesihatan yang lebih serius.

Penyakit-penyakit yang serius ini boleh mengakibatkan kerosakan pada sendi dan boleh mengakibatkan kecacatan jika tidak dirawat secara khusus.

Jika anda rasakan artikel tentang sakit lutut ini bermanfaat, jangan lupa sharekan artikel ini untuk manfaat yang lain tentang jenis sakit lutut.