Penawar Sakit Lutut – Sup Kaki Ayam

Mencari penawar sakit lutut? Sup kaki ayam dipercayai baik sebagai penawar sakit lutut. Penawar sakit lutut dari bahagian kaki ayam ini walaupun dijual murah dan selalu dianggap sebagai lebihan, tetapi ia mengandungi banyak nutrien yang sangat bagus untuk badan kita, termasuklah untuk lutut dan sendi yang lebih sihat. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang rahsia khasiat kaki ayam sebagai penawar sakit lutut ini, baca perkongsiannya di sini.

 

 


Sumber Kolagen Semulajadi

Salah satu sumber nutrien penting yang boleh didapati dari kaki ayam adalah sumber kolagen semulajadi. Menurut satu kajian di Universiti Taiwan, kaki ayam adalah sumber kolagen yang hebat, murah dan mudah didapati.

Kita sedia maklum bahawa kolagen boleh membantu meremajakan kulit. Selain membantu regenerasi sel dalam memberi kulit yang cantik, kolagen juga memiliki pelbagai fungsi dalam meningkatkan kesihatan tubuh.


Kesan Penurunan Kolagen

Namun, penghasilan kolagen dalam badan akan semakin berkurang dengan peningkatan usia. Bila kolagen semakin berkurang, simptom-simptom kekurangan kolagen akan muncul. Antaranya adalah kesan-kesan penuaan pada muka dan kulit, dan sakit-sakit pada bahagian lutut dan sendi.

Dan antara penyebab utama kepada sakit lutut dan sendi adalah kerana penghasilan cecair lutut yang semakin berkurang dan penipisan tulang rawan di antara sendi. Sebab itulah kita perlu mengambil penawar sakit lutut sebagai makanan tambahan.


Kulit Lembu Kaya Kolagen

Selain daripada kaki ayam, ramai yang tak tahu kulit lembu juga adalah sumber yang kaya dengan protin, terutama kolagen. Kulit lembu yang kaya dengan kolagen bagus untuk kulit yang anjal dan memelihara sendi dan lutut.

Kajian sekarang sudah terbukti bahawa kolagen yang ada dalam kulit lembu sangat efektif merawat sendi dari dalam. Tapi rasanya mesti ramai yang tak lalu nak makan kulit lembu kan…

Nasib ada penyelesaian yang lebih mudah. Dengan ISila tak payah nak susah-susah rebus kaki ayam atau kulit lembu berjam-jam. Sehari 1 scoop sahaja untuk sendi dan lutut yang lebih sihat.

Yang penting rasa dan baunya sedap seakan-akan Ribena. Nak tau lebih lanjut tentang ISila?

 

Jika anda rasakan artikel tentang info ini bermanfaat, jangan lupa sharekan artikel ini untuk manfaat yang lain tentang penawar sakit lutut.